Dobro došli u domaćinstvo Savić, koje se nalazi u selu Mirosaljci, u istočnom delu opštine Arilje, na 174 km od Beograda.

Selo Mirosaljci je smešteno na 500-700m nadmorske visine i okruženo je valovitim brdima i prirodnim lepotama. Poznato je kao selo voćnjaka, a ovdašnji proizvođači malina i jabuka, proglašeni su svetskim rekorderima u njihovoj proizvodnji.

Domaćin Rade Savić, uz ljubazan osmeh i reči dobrodošlice, otvoriće vam kapiju svoga doma, a pored ljubaznog osmeha, dobrog raspoloženja i udobnog prenoćišta, u domaćinstvu Savić možete probati i nezaobilaznu domaću hranu, koja se priprema prema tradicionalnim receptima njihovih baka. Osetite na nepcima ukus prave hrane; Probajte slatko od domaćeg voća, domaći hleb, proju, kačamak, komplet lepinju, slane i slatke pite, kajmak, koziji sir, pršutu, jagnjetinu i druga tradicionalna jela i gastronomske specijalitete.

U okviru domaćinstva postoji i uređen prostor za mini kamp “Šljivik”.

Takođe, u domaćinstvu postoji i mala porodična firma “Etnotex Savić” koja se bavi izradom narodne nošnje i domaćom radinošću. Pored izrade tradicionalnih muških, ženskih i dečijih narodnih nošnji, “Etnotex Savić” izrađuje vezene košulje, bluze, suknje, prsluke, jeleke, tkane suknje, pojaseve, šajkače. Proizvode se i vezene zavese, jastuci, stolnjaci, posteljine i drugi dekorativni predmeti i različiti suveniri. Svi proizvodi se rade ručno i visokog su kvaliteta, o čemu svedoči i SERTIFIKAT Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za kvalitet proizvoda domaće radinosti.

“Etnotex” radnja i domaćinstvo Savić jedinstveni su po tome što posetioci imaju mogućnost da nauče tehnike veza, heklanja, pletenja, da sami izrade suvenire i ponesu ih kao uspomenu. Takođe, mogu da spreme zimnicu, uberu sezonsko voće, naprave slatko i učestvuju u svim radovima i aktivnostima domaćinstva.

Domaćini su posebno ponosni na činjenicu da su njihovi gosti bili stranci koji su sa osmehom na licu i zadovoljstvom odlazili i vraćali se da ponovo osete pravi odmor za dušu i telo u ovim pitomim predelima Srbije.

Pored toga, u najblizoj okolini možete da posetite arheolosko nalaziste Rimski bunar, Manastir Klisuru, crkvu Sv.Ahilija i čuveni Sabor trubača u Guči koji se svake godine održava u avgustu, a od Savića je udaljen 18 km.

Dobrodošli!

Kako do nas