Despotovac

Despotovac je mesto u Pomoravskom okrugu koje broji između četiri i pet hiljada stanovnika. Udaljen je od Beograda oko 130 km. Ime je dobio po despotu Stefanu Lazareviću, a po nalogu Miloša Obrenovića, a pre toga se zvao Vojnik. Geomorfološke karakteristike Despotovca i ovog područja, koje se dele u dve celine – brdsko planinsku i ravničarsku, čine ovo područje vrlo interesantnim i predstavljaju najbitniji faktor u razvoju turizma ovog kraja. Brdsko-planinski predeo čine padine Kučajskih planina i planine Beljanice, dok se ravničarski deo nalazi u slivu reke Rasine. Klisurasta dolina Resave, kanjon Suvaje, klisura reke Čemernice i Kočanice, dolina Nekudova čine ovaj kraj zanimljivim posetiocima koji bi da upoznaju nove predele i otkriju nova mesta za odmor i relaksaciju, kao što je Despotovac.

Planina Beljanica razdvaja Resavu i Homoljske planine. Njen najviši vrh iznosi 1339 metara. Krasi je veliki broj pećina, vrtača, jama i uvala, što je uzrokovano njenim kraškim sastavom. Njena centralna visoravan je pretežno gola, dok na padinama rastu bukove i hrastove šume. Niži delovi padina bogati su izvorima, a pastirske kolibe su raštrkane širom planine. Planina je bogata pečurkama, a naročito uspevaju vrganji.U podnožju planine nalazi se izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk i zaštićeni su uredbom Vlade Republike  Srbije od 1995. godine. U blizini Despotovca je i vodopad Prskalo, pravi primer netaknute prirode.

U blizini Despotovca nalazi se i manastir Manasija, koji pripada moravskoj arhitekturi i stilskoj grupi. Zadužbina je despota Stefana Lazarevića. Manastir je izgrađen u prvoj polovini XV veka, između 1407. i 1418. godine i predstavljao je kulturni i prosvetni centar srpske despotovine. Resavska, prepisivačka škola čuvena je po svojim prevodima i prepisima koji su nastajali nakon pada Despotovine, tokom XV i XVI veka. Manastirski kompleks čine crkva, utvrđenje koje čini 11 kula, trpezarija. Tokom vekova pod turskim ropstvom, manastir Manasija je često razarana i veliki broj fresaka je uništen.

Najpoznatija turistička lokacija u blizini Despotovca (oko 20 km) svakako je Resavska pećina, otkrivena 1962. godine. Nju u toku godine poseti oko 50.000 ljudi. Predstavlja jedinstveni speleološki objekat. Duga je 4, 5 km.

Pogledajte emisiju “Srbija u kadru” i epizodu posvećenu Despotovcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *