Zlatar

Zlatar je planina u jugozapadnoj Srbiji, oivičena rekava Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica i predstavlja jednu od najvećih prirodnih lepota Srbije. Pripada Dinarskim planinama sa velikim turističkim, privrednim, sportsko-rekreativnim, lečilišnim, lovnim i drugim potencijalima. Zlatar je planina bogata šumama i pašnjacima, čuvena po stočarstvu i sjeničkom siru. U blizini se nalaze manastiri Mileševa, kod Prijepolja i Banja kod Priboja, kao i čarobni kanjon Uvca. Na Zlataru se nalaze i ogromni potencijali za razvoj sportskog ribolova, zbog reke Lim i Zlatarskog, Sjeničkog i Radoinskog veštačkog jezera,. Interesantne su i crkve brvnare koje se nalaze u selima Kućani i Radijevići.

Na Zlataru se nalazi skijalište, tačnije oko 3 kilometra uređenih staza za alpsko skijanje – staze „Zlatar 1“ i „Zlatar 2“ kao i ski put. Staza „Zlatar 1“, koja po svojim karakteristikama pripada „crvenim stazama“ spušta se do samog centra Nove Varoši, opremljena je četvorosednom žičarom kapaciteta 1200 osoba i dužine je 900 metara. Ski staza je dugačka 1300 metara, sa sistemom za veštačko osnežavanje. S ozbirom da je staza osvetljena, može se skijati i u noćnim časovima. Ski staza „Zlatar 2“ dugačka je oko 800 metara. Na njoj se nalazi lift „Sidro“ koji poseduje kapacitet 600 ljudi. Kategorisana je kao „plava“ staza, i namenjena je rekreativcima i ljudima koji su prošli školu skijanja. Na skijalištu se nalazi restoran Ognjište, kapaciteta 400 mesta.

Ispred hotela Panorama nalazi se adrenalinski park, drugi po veličini u Srbiji. Dužina parka je 340 metara – 190 metara čini zip-line sistem, a ostalih 150 metara čine prepreke. Park je u upotrebi svakog dana od 10 do 18 časova.

Za ljubitelje vožnje bicikla na raspolaganju su obeležene staze za bicikliste koje vode sa Zlatara do jezera Uvac, do manastira Mileševa ili do pešterske visoravni. Bicikle možete iznajmiti u hotelu Panorama ili u turističkom centru planine Zlatar. Tu se nalaze i pešačke, trim staze dužine 33 kilometra, a šetnja ovim stazama odvešće vas do najlepših predela planine Zlatar: Vodenih poljana, najvišeg vrha Zlatara – Vilova (1627 m), Komarana, Rastoka, Tikve, Kamenice itd.

Emisija „Srbija u kadru“ i epizoda posvećena planini Zlatar

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *