Zemun je atmosfera

Gastrotourserbia posetio je Zemun, gradić koji pleni istorijom, šarmom, ali i vrhunskom kulinarskom ponudom

Zemun je gradić koji se naslanja svojim starim gradom na reku Dunav, u koju se uliva svojim prelepim šetalištem Dunavskim kejom. Kafane, kafanice, pabovi, splavovi, restorani, ređaju se duž celog šetališta, od Glavne ulice do reke, koja je oduvek vezivala Zemun sa Beogradom.

Zemun je atmosfera

U jednoj monografiji o Zemunu pročitala sam divan tekst, a nikada neću zaboraviti rečenicu “Zemun je atmosfera”.

I to kakva atmosfera! Sa tim će se sigurno složiti svi oni gosti koji su proveli noć u zemunskim kafanama i sada zagrljeni idu kući pevajući stihove koje su im, za kraj, već umorni muzičari svirali…

Restoran Šaran je za svaku preporuku, odlična atmosfera i mnogo ribljih specijaliteta u ponudi, po kojima je Zemun specifičan

Zemun je beogradska opština, ali šarm njegovog starog grada potpuno se razlikuje od beogradskog.

Zemunci nikada ne govore da su Beograđani, oni su prosto Zemunci. Zato je za njih Beograd samo mesto sa kojeg pruža najbolji pogled na Zemun ili kako je to naš čuveni književnik Momo Kapor napisao Beograd je najbolje mesto da se sačeka autobus za Zemun.

Milenijumska kula na Gardošu

Ponos Zemuna je Milenijumska kula ili kako je u narodu poznata kao Kula Gardoš, zato što se nalazi na Gardošu, jednom od zemunskih uzvišenja.

Sazidana je 1896. godine od strane Ugarske monarhije, kao jedan od pet objekata u celoj kraljevini i to zbog proslave hiljadu godina vladavine na ovim prostorima. Na ovom mestu nekada je postojalo srednjevekovno utvrđenje.

Kada su se renovirale stepenice i parking prostor ispred Milenijumske kule, pronađen je sarkofag, preko dva metra dužine, za koji se predpostavlja da potiče iz vremena Rimljana. On je premešten u Zemunski park i nalazi se u blizini Zemunske gimnazije.

Rimski sarkofag nalazi se u Zemunskom parku

Iza Milenijumske kule nalazi se Zemunsko groblje, jevrejsko, katoličko i pravoslavno, kao i crkva svetog Dimitrija, poznatija kao Hariševa kapela, sagrađena 1878. godine.

Kapelu je podigao Grigorije Hariš, zemunski trgovac

Ova kaldrma vas vodi pravo do mnogobrojnih zemunskih restorana, kafića i pabova, a po njoj u štiklama, kako smo saznali, znaju da hodaju samo iskusne Zemunke

Dunav odnese sa sobom sve probleme

Udobno se smestite i uživajte

Zemunski restorani plene šarmom i gastronomskom ponudom

Ako želite više da saznate o Zemunu kontaktirajete Gastrotourserbia i mi ćemo vas rado povesti u obilazak.

For more information contact us.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *