Gastrotourserbia vam predstavlja Zlatibor – odmor i zabava za celu porodicu

Gastrotourserbia je posetila Zlatibor i istražila šta sve možete da radite u okviru ove atraktivne turističke destinacije.

Zlatibor je planina koja zaista može mnogo toga da ponudi i zato nije neobično što je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Na prostoru od 1000km2 nalaze se brojna izletišta, rekreativni centri, skijalište i mnogi zabavni parkovi koje je Gastrotourserbia za vas istražila.

Pogled sa Šumatnog brda

Ovu vazdušnu banju turisti posećuju tokom cele godine, tako da sezona praktično ne jenjava.

Prosečna nadmorska visina je 1000m, a najviši vrh na Zlatiboru je Tornik koji je visine 1496 metara. Zato ovde svi spavaju kao bebe. U miru i tišini koja leči.

Spomenik u centru Zlatibora

Ako ste uspeli da ugrabite nekoliko dana i pobegnete iz grada, posle dana provedenog u šetnji, na čistom vazduhu, osamite se u nekom od restorana koji su udaljeni od samog centra Zlatibora.

Jezero u centru Zlatibora – šetnja oko jezera po sunčanom danu pravo je zadovoljstvo

Naša preporuka je Etno restoran Čumićevo sokače koji se nalazi na 2 km od centra Zlatibora na putu ka Sirogojnu. Većina proizvoda iz jelovnika ovog restorana potiče sa poljoprivrednog gazdinstva Čumić iz zlatiborskog sela Golovo. Takođe, izdvojite vreme i posetite Krčmu Gaj, uživaćete u posebnom ambijentu i ukusnoj hrani.

Proleće se budi

Iskoristite sunčan dan i posetite Muzej na otvorenom u Sirogojnu.

U krčmi u Starom selu možete probati jela spremljena na tradicionalni način. Posetiocima se svakodnevno nude: sir, kajmak, pršuta, heljdopita, pogačice od crnog brašna i drugi specijaliteti po kojima je Zlatibor poznat. Za organizovane ručkove na trpezi će se naći: pečena jagnjetina, pasulj prebranac, jagnjeće sarmice, razne pite, kolač „staro selo“. Uz ova jela služe se tradicionalna pića: vodnjika, čajevi od domaćih trava, razne vrste rakija.

Tradicionalno posluženje

U centru Sirogojna nalazi se restoran koji je od svog specijaliteta kuće napravio pravi doživljaj. Naručite Zlatiborski voz i konobar će više od sata iznositi pred vas najrazličitije đakonije. Dva voza su više nego dovoljna za četvoro, verujte nam.

Predivna priroda Zlatibora

Ako uveče još uvek budete imali snage za izlazak, Zlatibor je poznat po dobrom noćnom provodu. Tu su mnogobrojni kafići, kafane i kafanice, diskoteke i noćni klubovi.

Zlatiborska sveža noć

Ukoliko ste na odmoru sa porodicom i niste došli na Zlatibor samo zbog “jela i spavanja” imate mnoštvo izbora, za svačiji ukus. Osim, svima omiljene šetnje do spomenika na Šumatnom brdu, mnogobrojni spa centri, opremljeni bazenima i saunama, nude fitness programe i masaže, a tu je i mogućnost zabave na otvorenom na košarkaškim igralištima i terenima za mali fudbal. Deca mogu da pohađaju  škole skijanja, jahanja, plivanja.

Omiljena zabava za mališane – autići u centru Zlatibora

Uz staze za šetnju nalaze se uređene teretane na otvorenom i parkići za decu, tako da roditelji mogu sa decom da provedu kvalitetno vreme i to besplatno.

Teretana na otvorenom – zabava za celu porodicu

U samom centru Zlatibora, ušuškan u borovoj šumi, nalazi se Avantura park koji je namenjen i deci i odraslima.

Kućice za ptice nalaze se na početku Jedriličarske ulice – preporučujemo vam da ovim putem šetate do spomenika

Jahanje konja je veoma popularno

Nemojte propustiti da posetite Dino&Adventure park, koji osim 24 replike dinosaurusa iz ere Mezozoik, sadrži avantura park, zip line, mini golf, dečja igrališta, 6d bioskop i još mnogo edukativnih sadržaja namenjenih celodnevnoj zabavi.

Alosaurus u prirodnoj veličini ispušta autentične zvuke

Pterodaktil čuva svoje mlade

Park namenjen pravim avanturistima

Zlatibor je dobro povezan sa popularnim turističkim destinacijama i izletištima koje se nalaze u njegovoj okolini kao što su Drvengrad, Šarganska osmica, Višegrad, planina Tara, reka Drina, na kojoj se održava, već čuvena, Drinska regata.

Izlet u Jablanicu

Selo Jablanica se nalazi 22km od centra Zlatibora i  jedno je od najprostranijih sela u Srbiji. Zauzima površinu od preko 100 km2, prostire se u pitomoj dolini, a nadvisuju je vrhovi Tornik, Liska, Brezovac, Orlić. Ako krenete na izlet u ovom pravcu imaćete prilike da napravite prelepe fotografije sa nekoliko vidikovaca.

 

Pored Crkve brvnare, koja je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, a  sagrađena je davne 1838. godine, selo je poznato po seoskom višeboju, koji neguje tradicionalne sportske i zanatske veštine i po tradicionalnom dočeku Srpske nove godine koji se organizuje ispred crkve.

Crkva brvnara iz 1838. godine

 

Crkva je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice

Uživajte u netaknutoj prirodi

U Jablanici posetite konak Mlekarica i uživajte u gostoprimstvu i domaćoj hrani, a konak vam može ponudiiti i udoban smeštaj po veoma pristupačnoj ceni.

Meze – domaća pršuta, kiseli kupus, domaći sir i kajmak, sveže umešen hleb

https://www.instagram.com/gastrotourserbia/?hl=sr

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *