Gastrotourserbia u poseti Kovačici

Gastrotourserbia posetila je Kovačicu, grad poznat po naivnoj umetnosti, Idvor, rodno mesto Mihajla Pupina i Etno selo Tiganjicu

Na samo pedesetak kilometara od Beograda, nalazi se grad Kovačica, grad umetnika koji su se proslavili, i u zemlji i u svetu, baveći se naivnim slikarstvom.

Galerija naivne umetnosti osnovana je, sad već davne 1955. godine, a od osnivanja do danas zadržala je status najznačajnijeg sedišta kulture u ovom mestu.

Ovi umetnici na poetski, skoro magičan način oslikavaju događaje iz svakodnevnog života ljudi koji koji žive i rade na selu.

Kovačica je naseljena uglavnom Slovacima, a poznata imena slovačke naive iz Kovačice su Jan SokolMartin Jonaš i Zuzana Halupova.

Kada budete u poseti ovom banatskom naselju, obavezno posetite dom Eve i Jana Nemček. Ovi talentovani supružnici u svom domu imaju nesvakidašnji muzej i radionicu, u koje je zaista čast proviriti.

Gospođa Eva oslikava i ukrašava, prava kokošija, guščija i nojeva jaja, a gospodin Jan je graditelj violina.

Graditeljstvo je u njihovoj porodici već dve generacije, a ovaj izvanredan zanat naslediće njihov sin Jan, koji je krenuo očevim stopama.

Idvor – rodno mesto Mihajla Pupina

Nedaleko od Kovačice, nalazi se rodno mesto čuvenog naučnika Mihajla Pupina. U Idvoru možete posetiti njegovu rodnu kuću i Narodni dom Mihajla I. Pupina, koji je naučnik ostavio Idvorcima. Zdanje je podignuto 1936. godine, a trebalo je da postane Narodni univerzitet. U zgradi stare škole smešten je Muzej posvećen liku i delu, ovog čuvenog naučnika.

Restoran Trofej – Etno selo Tiganjica

U povratku za Beograd, Gastrotourserbia, vam preporučuje da ručate u restoranu Trofej, koji mami svojim ambijentom. U okviru restorana nalazi se Etno selo Tiganjica, koje nudi svojim gostima da se opuste u predivnom vrtu i osete duh življenja u Banatu i njegove čari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *