Gastrotourserbia na 40-om jubilarnom Sajmu turizma

Gastrotourserbia bio je prisutan na  je ovogodišnjem  međunarodnom jubilarnom Sajamu turizma koji je, osim nas, posetilo preko million ljudi, a na njemu je izlagalo više od 1200 izlagača iz 55 zemalja

Više od 1.200 izlagača iz 55 zemalja predstavilo se na ovogodišnjem jubilarnom 40. međunarodnom Sajmu turizma, koji se pod sloganom „Odmor te čeka“, održao na Beogradskom sajmu, a jednu od najvećih manifestacija posetilo je preko million ljudi.

Na Sajmu su se predstavili Egipat, BJR Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Turska, Slovenija, Bugarska, Indija, Tunis, Mađarska, Nemačka, Ruska federacija, a Grčka je bila  “zemlja partner” ovogodišnje manifestacije.

 Prvi put svoje turističke potencijale predstavile su Južnoafrička Republika, Palestina, Kamerun i Maroko.

 Posetioci su imali priliku da po ekskluzivnim sajamskim cenama kupe aranžmane i ostvare popuste od 5 do 50 odsto, specijalne „first minute“ i „last minute“ ponude.

– Integralni delovi ove manifestacije su i 14. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – HORECA, 9. Međunarodni sajam vina – BEOWINE i 14. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“, koji organizujemo zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije – navodi Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma.

Domaći turizam

-U sveobuhvatnoj ponudi ove godine akcenat stavljamo na dve stvari – kulturno-istorijsko nasleđe i aktivan odmor – istakla je Marija Labović, direktorka TOS-a.

Na štandu Turističke organizacije Srbije posetioci su mogli da pogledaju dva interesantna eksponata.

Ikona Svetog Nikole, slavsko žito, sveća i crno vino, stajali su izloženi pored opanaka, nošnje i jeleka, koji su simboli srpskog kola.

Srpska slava

Kolo je tradicionalan, kolektivan narodni ples koji izvode plesači međusobno povezani tako da formiraju lanac, a obično se kreću u krug, držeći se za ruke. Izvodi se uz muzičku pratnju na privatnim i javnim okupljanjima i uključuje sve članove lokalne zajednice. Kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju i simbol je nacionalnog identiteta – ovako je međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, 7. decembra 2017. godine, obrazložio svoju odluku da se kolo upiše na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Kolo tradicionalna narodna igra

Turističke organizacije su promovisale brojne festivale, manifestacije i događaje, kao i najznačajnije potencijale i planove svojih aktivnosti. Uz pregršt interaktivnih sadržaja, prateći program bio je najatraktivniji do sada, privlačan za poslovne posetioce ali i najširu publiku i posetioce.

Vlaško kolo

Gastrotourserbia priprema za svoje klijente mnogo novih interesantnih destinacija za odmor na selu, za aktivan odmor, koji je ove sezone atraktivan kako stranim, tako i domaćim turistima i naravno nove gastro ture uz koje obilazimo prirodne lepote i kulturno nasleđe Srbije.

Najveselije društvo na štandu Turističke organizacije opštine Žabalj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *