Gastrotourserbia – Beogradski Spomenici Pričaju Priču

Gastrotourserbia će se potruditi da vam u mesecu martu predstavi što više beogradskih spomenika.

Jedan od najpoznatijih je spomenik knezu Mihailu koji se nalazi na Trgu republike u Beogradu. Njega je zaista teško zaobići, jer je glavno mesto susreta kako beograđana, tako i njihovih gostiju iz zemlje i inostranstva.

Davne 1882. godine podignut je u čast kneza Mihaila Obrenovića. Autor ovog spomenika, koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja, je italijanski skulptor Enriko Paci, koji je za ovo svoje delo primio Orden viteza takovskog reda drugog stepena, kao autor najznačajnijeg srpskog spomenika XIX veka.

 Za bogatstvo reljefa na spomeniku zaslužan je arhitekta Konstantin Jovanović.

Spomenik je odliven u Minhenu 1879. godine u radionici Ferdinanda fon Milera (Ferdinand von Mueller).

Svečano otkrivanje spomenika upriličeno je 6. (18.) decembra 1882. godine, na Svetog Nikolu, Krsnu slavu Obrenovića. Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici države i crkve, kao i vojske.  Na Trgu su bile postavljene tribine i scenske kulise ukrašene cvećem, heraldičkim štitovima sa dvoglavim belim orlovima, zastavama i zelenilom. Okupilo se mnogo naroda, koji je došao da proprati ovaj značajan događaj.

U to vreme konjanik bez kape je bio neobična pojava, pa je to javnost zapazila.

Otkrivanje spomenika predstavljalo je veliki spektakl, jer je ceremonija održana, takođe, povodom proglašenja Kraljevine Srbije.

Spomenik je urađen u bronzi i sastoji se iz tri dela: postamenta, pijedestala i konjaničke statue.

Bronzana figura kneza na konju, oslobodioca Srbije od Turaka, čija ispružena ruka pokazuje na još neoslobođene krajeve, današnje je mesto susreta mnogih Beograđana.

Neki kažu “vidimo se na Trgu”, ostali “kod konja”, retki kod “Kneza”.

Na Tru republike događaju se i prvi poljupci i prvi rastanci. Ovde započinju građanske revolucije  i gledaju se sportske utakmice. Sugrađani slave zajedno i pobede i poraze.

Na samom Trgu nalazi se Narodni muzej, a preko puta njega Narodno pozorište.

Izvor sr.wikipedia.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *