Vršac – Oduvek Lep Grad

Gastrotourserbia Vas vodi na jednodnevan izlet u prelepi Vršac, grad koji pleni svojom lepotom, pozovite nas, osmislićemo zajedno kako da najbolje iskoristimo dan, u zavisnosti od Vaših interesovanja i mogućnosti!

Putujući banatskom ravnicom približavamo se gradu Vršcu. Taman kada smo natopili oči prelepim, ogromnim, cvetovima suncokreta, nailazimo na nepregledne plantaže vinograda.

Sa naše desne strane dočekuje nas velelepna Vršačka kula, simbol grada i okoline, sagrađena na brdu visokom 399 metara, veruje se još davne 1439. kao zamak Đurađa Brankovića. Vršačke planine koje se lučno pružaju iznad grada odišu bogatstvom šumskih izvora, potoka, lekovitog bilja, a dom su mnogim vrstama ptica, insekata i divljači.

Ulazimo u grad koji pleni šarmom i čistoćom. Široke ulice prepune biciklista, krase jednospratne, salonske kuće koje se naslanjaju jedna na drugu, a u njih se ulazi kroz kapije kao iz bajke. Fasciniraju nas ova dupla vrata, visoka skoro tri metra, koja se uklapaju u celinu fasade, kao i u okolinu. Da bi bila napravljena, svoja umeća dali su stolari, duboresci, bravari, kovači, livci, farbari, vitražeri i stakloresci. O stilovima koji krase vršačke fasade, ograde, balkone i gvozdenim čipkama varoških kapija saznajemo od Miodraga Kališkog, autora prelepe monografije „Vršac lepo lice varoši“, koju dobijamo na poklon od mojih domaćina i izdavača iste, Turističke organizacije opštine Vršac. Tamo se navodi da je: „Barok gradu dao šarm, a dobro ukomponovani elementi secesije, neogotike i klasicizma čine Vršac nezaboravnom varoši“. Tu su i prozori, kibicfensteri, sa isturenim oknima, oivičeni stilski obrađenim drvetom, koje zovu vršačkim izumom, a svrha im je virenje ili kibicovanje. Nije ni čudo što je radoznalost svojih sugrađana u nezaboravnim komedijama opisao Jovan Sterija Popović, najslavniji i najznačajniji vrščanin, čije ime danas nosi vršačko Narodno pozorište (podignuto 1896.).

Slikar, Paja Jovanović, je još jedan, od mnogih Vrščana kojima se stanovnici ovog grada ponose.

Najvrednijom građevinom u Vršcu smatra se Vladičanski dvor koji je izgrađen 1763. godine, u stilu baroka, a danas je sedište Episkopa banatskog.

U unutrašnjosti dvora smeštena je i pridvorna kapela, a u kapeli se nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice zvana vinčanska-bezdinska. Preko puta dvora nalazi se Saborna crkva, najstariji pravoslavni hram u Vršcu sazidan 1728. posvećen Svetom ocu Nikolaju, a njen ikonostas smatra se za jedan od najlepših gore od Save i Dunava. Slikar Paja Jovanović poklonio je hramu dve izuzetno vredne slike, Sveti Nikola spasava osuđenike i Sveta Angelina.

U širem centru grada nalazi se velelepni rimokatolički hram, posvećen Svetom Gerhardu sagrađen 1863. godine u neogotskom stilu. Posle zagrebačke katedrale ova je važila za drugu po veličini u staroj Jugoslaviji.

Kada ste već u Vršcu isplanirajte posetu „Apoteci na stepenicama“ koja potiče iz 18.veka, Gradskom muzeju i parku, koji je jedan od najstarijih u Srbiji i naravno nekom od mnogobrojnih podruma vina i vinarija.

Turistička organizacija opštine Vršac je organizator mnogih manifestacija, a najpoznatije su Festival vina – Vinofest (održava se krajem marta) i Dani berbe grožđa – Grožđebal, koji se održava tradicionalno svake godine, trećeg vikenda u septembru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *