Novi Sad

Na levoj obali Dunava, sa pogledom na severne obronke Fruške gore, u srcu Panonske nizije, smestio se glavi grad AP Vojvodine, Novi Sad.
Još od kada se praokean Tetis povukao i iza sebe ostavio plodno tlo, ovaj deo Panonske nizije naseljavali su mnogi narodi. Arheološka istraživanja upućuju na postojanje kultura još od praistorije. Pronađeni su ostaci vinčanske kulture, eneolita, mlađeg i starijeg gvozdenog doba. Rimljani dolaze u prvom veku nove ere, a posle njih ovim prostorima vladaju Goti, Gepidi, Langobardi, Avari i Franci. Sloveni dolaze na Petrovaradin u 6. veku. Zatim se nižu razni veliki osvajači, koji su ovaj prostor uz levu obalu Dunava uvek prepoznavali kao važno strateško mesto. Bugari Petrovaradin gube od Vizantije, a ona od Ugarske u 12. veku. Turci ga gube od Austrougarske monarhije u 17. veku, koja je na ovim prostorima vladala do Prvog Svetskog rata i imala najveći uticaj na današnji izgled i istoriju Novog Sada. Carica Marija Terezija izgradila je Petrovaradinsku tvrđavu koja i danas ima identičan izgled kao i 1780. godine, kada su konačno završeni i poslednji radovi na ovom impozantnom spomeniku kulture.
Tokom 18. veka, Novi Sad je postao centar političkog, društvenog i kulturnog života srpskog naroda, pa je zato i dobio nadimak Srpska Atina. Godine 1861. osnovano je Srpsko narodno pozorište, a tri godine kasnije, Matica Srpska preseljana je iz Budimpešte u Novi Sad.
Grad je pretrpeo dva velika bombardovanja, ali posle Drugog svetskog rata, postaje jedno od najpoželjnijih mesta za život u regionu. Ima drumsku, železničku i rečnu vezu sa okruženjem. Kroz grad prolazi saobraćajni koridor br. 10 koji na svom osnovnom pravcu od Salcburga do Soluna povezuje osam, a uključujući krake, još šest država. Koridor br. 7 ili Dunavski koridor vodenim putem, preko Dunava, povezuje zemlje zapadne Evrope sa Crnim morem.
Novi Sad je danas kulturno, privredno, političko i administrativno središte AP Vojvodine, moderan univerzitetski grad iznikao na tradiciji kontinuiteta kulturnog razvoja. To je grad muzeja, galerija, manifestacija od kojih je muzički festival EXIT stekao internacionalna priznanja i prepoznatljivost.
U Novi Sad treba doći i zbog neponovljive sadržajnosti urbanog centra koji obeležavaju pravoslavne, katoličke, protestantske crkve i sinagoga, barokne, neorenesansne, klasicističke, bauhaus građevine kao i one građene u stilu moderne.
Nacionalni park Fruška gora sa izletištima, očuvanim ekosistemima i kompleksom srpskih pravoslavnih manastira predstavlja pojas neposredno naslonjen na širi prostor grada. U okolini Novog Sada su i salaši, lovišta, ribolovna i vinska područja.
Stanovnici Novog Sada neguju smirenost u ophođenju, govore različitim maternjim jezicima, a svakog posetioca dočekaju sa pažnjom i radoznalom srdačnošću.

Od brojnih turističkih vrednosti izdvajamo:
DUNAV

Dunav je i sa aspekta turizma jedno od osnovnih obeležja Novog Sada, naročito poznato šetalište Beogradski kej i brojne plaže duž obale od kojih je najlepša i najuređenija “Štrand” koja se prostire na 10ha površne sa svim pratećim sadržajima
Takođe priobalje je mesto značajnih staništa ptica od kojih su neka, kao što je specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit, od međunarodnog značaja.

PETROVARADINSKA TVRĐAVA

Prostire se na površini od 122ha, građena je u 17. i 18. veku i predstavlja kulturno-istorijski spomenik. U okviru Tvrđave se nalaze Muzej grada Novog Sada, Akademija umetnosti, opservatorija i arhiv grada, takođe upravo na ovom mestu se tradicionalno u julu mesecu odvija muzički festival EXIT, proglašen za najbolji u Evropi.

STARO GRADSKO JEZGRO
Arhitektura grada predstavlja mešavinu više različitih stilova. Najstarija kuća “Kod Belog Lava” izgrađena je davne 1740. godine. Gradske ulice krase nekoliko velelepnih palata s kraja 19. i početka 20. veka: Tanurdžićeva, Menratova, Vatikan, Klajnova, itd. i brojni sakralni objekti koji pripadaju različitim konfesijama.
FRUŠKA GORA SA MANASTIRIMA

Fruška gora sa nacionalnim parkom od oko 25.000ha na kojoj se nalazi 17 pravoslavnih manastira (osnivanim u periodu od 15. do 18. veka kao zadužbine srpskih despota), sa šumovitim predelima, retkim biljnim i životinjskim vrstama, prirodnim rezervatima, brojnim jezerima (ukupno 14), planinskim stazama (oko 800km markiranih staza), planinarskim domovima i hotelom, nalazi se delom na novosadskom području i predstavlja jedno od najsadržajnijih turističkih celina Podunavlja.

SALAŠI

Salaši svojim autentičnim izgledom podsećaju na prošla, romantična vremena, panonskih ruralnih naselja. Danas su čuvari vremena i tradicionalnog načina života, kao takvi sve više privlače pažnju turista. Salašarska naselja na teritorij Novog Sada nalaze se na Čeneju, u Veterniku, Begeču i Kaćkom ataru.
NOVOSADSKI SAJAM

Osnovan je 1923. godine, prostire se na površini od 22,6ha a godišnje ga poseti oko 1 200 000 ljudi. Najveći i najposećeniji događaj je “Međunarodni poljoprivredni sajam” sa oko 2000 izlagača iz Srbije i inostranstva. Novosadski sajam godišnje odganizuje 20 sajmova i izložbi i 400 događaja u kongresnom centru «Master».

Ako bi se od Petrovaradinske tvrđave pošlo dalje prema Fruškoj gori, tu su Sremski Karlovci, srpski pravoslavni duhovni centar sa najstarijom gimnazijom (1791) i bogoslovijom. Poznati su i po vinskim podrumima. Planina Fruška gora,čiji šumoviti vrhovi jedva prelaze 500 metara nadmorske visine, poznato je vinogorje. Zovu je još i ,,mala Sveta gora“, zbog čuvenih srpskih manastira (Krušedol, Hopovo, Grgeteg…) podizanih u doba seoba Srba pred Turcima. Kod Sremskih Karlovaca, na suprotnoj obali Dunava, leži čuveno selo Kovilj, sa poznatim srpskim manastirom. Koviljski rit je bogat retkim barskim biljem i pticama, ribolovnim i lovnim terenima. Tu su i nezaobilazne čarde u kojima se kuva riblja čorba i paprikaš, piju hladni špriceri (vino i soda-voda) i uživa u tamburaškoj muzici. Ako bi se krenulo uz Dunav, prema Futogu i Begeču, gde su omiljeni tereni ribolovaca i lovaca, idući dalje, došlo bi se do Čelareva. Tu se nalazi poznati arheološki hazarski lokalitet, dvorac Dunđerskih i velika pivara. I tako redom. Novi Sad i njegova okolina su zapravo nedeljiva, originalna urbano-ruralna, celina u kojoj sada živi oko 400.000 stanovnika, gostoljubivih ljudi, željnih susretanja sa svim dobronamernim putnicima namernicima, svih kultura, jezika i osmeha.

Za sve dodatne informacije možete posetiti internet stranicu Turističke organizacije Grada Novog Sada: www.novisad.travel

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *